Így működnek a fehérjék

Szervezeted és sejtjeid működéséhez nagy szükséged van fehérjére. Donald Layman, az Illinois-i Egyetem táplálkozástudományi professzora segít megérteni, miért.

hirdetés

Elkezdődik az emésztés

A savak és enzimek kisebb részekre, peptidekre bontják a fehérjét. Ez akár 90 percig is eltarthat, ezért nem érzel éhséget. (A szénhidrátok kevésbé összetett molekulákból állnak, nagyjából 30 perc elég az emésztésükhöz).

Építőelemek képződnek

Az enzimek a peptideket aminosavakra bontják. Tested ebből 11-félét képes előállítani, a másik 9 fajtát táplálkozással juttatod be. Az aminosavak összekapcsolódnak, hogy izmokat és hormonokat képezzenek.

Megszűnik az éhség

Az aminosavak bekerülnek az emésztőrendszerbe és a jóllakottságért felelős hormonok kiválasztását stimulálják. Egy tanulmány szerint azok, akik 15-ről 30 százalékra emelték a bevitt táplálékban található fehérje arányát, átlagosan 441 kalóriával ettek kevesebbet aznap.

Az aminosavak útja

Az aminosavak a májhoz is eljutnak, mely vérproteinné, hormonokká és szállító fehérjékké alakítja őket. Akár 5 órán át is keringhetnek szervezetedben arra várva, hogy valamelyik testrészed segítségül hívja őket.

A regeneráció elkezdődik 

Egy kemény edzés után az aminosavak a sérült izomrostokat veszik kezelésbe, melyek miozinból és aktinból állnak. A miozin 6100 aminosavból áll, az aktin 375-ből.

Forrás: MH; Kép: Europress

 

oszd meg

Értékelés:
(0 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 3800 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!