A nyári finomság jótékony hatásai

Zöld istállóban, fekete lovak, piros szénát esznek. Mi az?

hirdetés

Ismered ezt a találós kérdést? Még az általános iskolás régi olvasókönyvekben is benne volt. A megoldás pedig: a görögdinnye.

Az egészséges életmód egyik alapja, hogy az étrendje egészséges és kiegyensúlyozott legyen. A görögdinnyének alacsony a szénhidrát és természetes cukor, valamint kalória tartalma, viszont tele van tápanyagokkal.

  • A görögdinnye gazdag A-vitaminban, amely a sejtek és a szem egészségéért felel.
  • A C-vitamin, amely nagy mennyiségben található a görögdinnyében, egy olyan erős antioxidáns, amely segít a szervezetnek abban, hogy felvegye a harcot a fertőzésekkel.
  • A görögdinnye gazdag B1- és B6 vitaminokban is, amelyek hozzájárulnak a magas energiaszinthez.
  • A görögdinnyében nagy mennyiségű kálium és magnézium található. Ezekkel szabályozhatóak az idegi impulzusok, a vérkeringés, valamint jó hatással van a vérnyomásra.
  • A görögdinnye nem tartalmaz zsírt és koleszterint, ezért létfontosságú a cukorbetegeknek.
  • A görögdinnyében sok likopin található. Ez antioxidáns hatásokkal rendelkezik, és megvédi a szívet a szívbetegségekkel és más keringési problémákkal szemben, amely általában érintik a cukorbetegeket is.
  • ;A görögdinnye gazdag rostokban, amelyek segítik az emésztést és szabályozzák a koleszterin szintet.
  • A tanulmányok szerint a görögdinnyével hatékonyan csökkenthető és megakadályozható a magas vérnyomás. 

A görögdinnyét nyugodtan meg lehet enni, és mindenképp szerepelnie kéne még a cukorbetegek étrendjében is.

dinnye 01És miért jó ez a cukorbetegeknek is?

A cukorbetegeknek szabályozniuk kell a szénhidrát bevitelt, hogy vércukor szintjüket megfelelő szinten tartsák, ami étkezésenként 45-65 gramm szénhidrátot jelent. Másfél csésze görögdinnye 15 gramm szénhidrátot és csak 1 gramm rostot tartalmaz, ezért szabályozni kell a fogyasztását és aszerint kell megtervezni a más szénhidrát alapú ételek fogyasztását.

A cukorbetegeknek csak az étrend részeként kéne fogyasztaniuk a gyümölcsöt, mivel nem jó, ha a cukorbeteg túl sok szénhidrátot vagy zsírokban és proteinben gazdag ételt fogyaszt. A cukorbetegeknek naponta legalább két adag gyümölcsöt el kéne fogyasztaniuk.

A glikémiás index 1-100-ig terjed, és azt méri, milyen hatással vannak a különböző szénhidrát tartalmú ételek a vércukor szintjére. Minél magasabb a glikémiás index, annál nagyobb hatással van az étel a vércukor szintre. A görögdinnye glikémiás indexe elég magas, 72-es, mi azért nem kevés még ha a cukortartalma nem is túl magas. A görögdinnyét ezért a cukorbetegeknek mérsékelten kell fogyasztani, mivel megnövelheti a vércukor szintet. A sokáig tartó magas vércukor szint növeli a szívroham, szív- valamint veseproblémák kialakulásának kockázatát, ezenkívül a látást is befolyásolja.

gorogdinnye 02

Forrás:drtihanyi.com

oszd meg

Értékelés:
(0 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 6695 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!