A Matcha egy zöld tea por mely japán eredetű és több ezer éves.
Tehát mi Matcha?
„A tea rendkívüli képességekkel bír, meghosszabbítja az életet. Ahol teát termesztenek, ott tovább élnek. A tea egy elixír, ami majdnem halhatatlanságot biztosít.” - Eiszei szerzetes idézett mondatai vetettek véget 1211-ben a titkolózásnak. Így vált mindenki számára közkincsé.
A legelső tea magvakat még a kínai Tang-dinasztia (618-907) idején szállították Japánba, hogy orvosságként használhassák. Sokáig csak a papok, nemesek és szamurájok ismerték a jótékony hatásait, melyet féltve őrzött titokként kezeltek.
A japán buddhista szerzetesek 12. században megkezdték a termesztését. Így a matcha már több mint 950 éve a japánok zöld teájaként tartják számon. Annyira egyedülálló tea, hogy számos teavidék (főként Kína) kísérletet tett az utánzására.
Legmagasabb minőségű tea Kyoto környékén terem, de a különböző teaföldeken egy trükköt alkalmaznak. Egy hónappal a szüretelés előtt teljesen lefedik az ültetvényeket. Így a teacserjéket árnyékban nevelik, ezáltal lassabban nőnek, mint a közönséges teacserjék, és magasabb lesz a theanin-tartalmuk (ez az anyag aminosav). Egy természetes reakció következménye mind ez. Mivel nem kap megfelelő mennyiségű napfényt a természet ellenreakcióba lép. A növények elkezdenek, nagyobb mennyiségű klorofilt adagolni a leveleikbe ekkor kapja meg sötét zöld színét.
Évi egyszer történik az aratás és ezért a percért dolgoznak oly sokat. Óvatosan kézzel tépkedik le a legjobb leveleket, a leszüretelt leveleket elviszik a vállalatokhoz ahol a lehető leghamarabb vízgőz eljáráson esik át (ez megállítja az erjedés folyamatát, hozzásegíti az enzim tartalmuk megtartását és szép zöld színéből sem veszít). Ezután megszárítják, szitálják.
hirdetés
A szitáláskor különböző minőségi osztályba rendszerezik őket. Később eltávolítják a szár részeket, a zöld tea leveleket gránitmalomkövekben porrá őrlik. Ez azért fontos mert, a malomkövek között mikrométer nagyságra őrlődik. Egy malom akár 40 gr teaport képest óránként előállítani. A mechanikus hatásának köszönhetően teljes mértékben felhasadnak a levélben található sejtfalak és később vízzel érintkezve akadály nélkül képes feloldódni.
Az elkészült teaport utolsó előtti lépésként még laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá, ezután kerülhet csak bele a külön erre a célra kifejlesztett légmentes dobozokba, melyekbe bele csomagolják később. Ennek köszönhetően marad valóban friss.
Élettani hatásai:
- 70- szer annyi antioxidáns van benne, mint a narancsban.
- 9-szer több béta-karotin, mint a spenótban.
- Megnöveli az energia szintet 8-10 órára.
- Fokozza a mentális éberséget.
- Növeli a nyugodtságot és csökkenti a stresszt
- 30-40% növeli a metabolikus szintet (BMR) rendszeres fogyasztása esetén elősegíti a fogyást.
- Öregedés gátló hatását az extra magas antioxidáns tartamának köszönheti
- Csökkenti a vérnyomást és az LDL azaz „rossz” koleszterin szintet
- Stabilizálja a vércukor szintet
- Erőteljes anibiotikus és vírusellenes hatással bír így erősíti az immunrendszert is
- Erős vértisztító és méregtelenítő, valamint lúgosít is így a többi zöld teával ellentétben nem csinál gyomorsavat.
- Vízhajtó hatású.
A japán matcha zöld teából alapvetően kétféle stílusú tea készíthető.
Az édes, úgynevezett Usucha híg tea készítéséhez általában két chashaku - bambusz teás kanál) tea és 1 dl víz jár. A vízzel megtisztított és előmelegítettchawanba helyezzük a teát, majd körülbelül 80 fokos vízzel felöntjük. Ezt a bambuszkeverővel krémesre, habosra keverjük, nagyon ügyelve arra, hogy a tea felülete minél homogénebb simább habú legyen, nagy halszem buborékok nélkül.
A japán matcha zöld tea másik változata, az inkább krémes Koicha sűrű tea. Ennek elkészítése már nagyobb gyakorlatot igényel. Koichához 4-5 adagolókanál teát, és általában fél dl vizet használunk. A teaport kevés vízzel, lassú mozdulatokkal krémesre keverjük, ezután még egy kis vízzel felöntve tovább keverjük.
Kókusz Matcha Latte
Hozzávalók:
1 teáskanál Matcha por
¾ csésze kókusztej
Opcionális: 1 teáskanál méz
Elkészítése:
Óvatosan melegítsük meg a tejet. Ne hagyjuk forrni.
A Matcha-t és a 1/3 csésze meleg tejet habosítsd fel erősen addig, amíg a por feloldódik és habos ital válik belőle. Add hozzá a mézet, ha édesen szereted.
A maradék tejet is verjük habosra, majd óvatosan öntsük a tetejére.
Élvezzétek!
Te ki fogod próbálni?
hirdetés