Ez a japán tea meghosszabbítja az életet.

Cseréld le a reggeli kávédat egy antioxidánsokban gazdag zöld teára!

hirdetés

A Matcha egy zöld tea por mely japán eredetű és több ezer éves.  

Tehát mi Matcha?

„A tea rendkívüli képességekkel bír, meghosszabbítja az életet. Ahol teát termesztenek, ott tovább élnek. A tea egy elixír, ami majdnem halhatatlanságot biztosít.” - Eiszei szerzetes idézett mondatai vetettek véget 1211-ben a titkolózásnak. Így vált mindenki számára közkincsé.

A legelső tea magvakat még a kínai Tang-dinasztia (618-907) idején szállították Japánba, hogy orvosságként használhassák. Sokáig csak a papok, nemesek és szamurájok ismerték a jótékony hatásait, melyet féltve őrzött titokként kezeltek.

A japán buddhista szerzetesek 12. században megkezdték a termesztését. Így a matcha már több mint 950 éve a japánok zöld teájaként tartják számon. Annyira egyedülálló tea, hogy számos teavidék (főként Kína) kísérletet tett az utánzására.

Legmagasabb minőségű tea Kyoto környékén terem, de a különböző teaföldeken egy trükköt alkalmaznak. Egy hónappal a szüretelés előtt teljesen lefedik az ültetvényeket. Így a teacserjéket árnyékban nevelik, ezáltal lassabban nőnek, mint a közönséges teacserjék, és magasabb lesz a theanin-tartalmuk (ez az anyag aminosav). Egy természetes reakció következménye mind ez. Mivel nem kap megfelelő mennyiségű napfényt a természet ellenreakcióba lép. A növények elkezdenek, nagyobb mennyiségű klorofilt adagolni a leveleikbe ekkor kapja meg sötét zöld színét.

Évi egyszer történik az aratás és ezért a percért dolgoznak oly sokat. Óvatosan kézzel tépkedik le a legjobb leveleket, a leszüretelt leveleket elviszik a vállalatokhoz ahol a lehető leghamarabb vízgőz eljáráson esik át (ez megállítja az erjedés folyamatát, hozzásegíti az enzim tartalmuk megtartását és szép zöld színéből sem veszít). Ezután megszárítják, szitálják.

hirdetés

macha tea

A szitáláskor különböző minőségi osztályba rendszerezik őket. Később eltávolítják a szár részeket, a zöld tea leveleket gránitmalomkövekben porrá őrlik. Ez azért fontos mert, a malomkövek között mikrométer nagyságra őrlődik. Egy malom akár 40 gr teaport képest óránként előállítani. A mechanikus hatásának köszönhetően teljes mértékben felhasadnak a levélben található sejtfalak és később vízzel érintkezve akadály nélkül képes feloldódni.

Az elkészült teaport utolsó előtti lépésként még laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá, ezután kerülhet csak bele a külön erre a célra kifejlesztett légmentes dobozokba, melyekbe bele csomagolják később. Ennek köszönhetően marad valóban friss.

Élettani hatásai:

  • 70- szer annyi antioxidáns van benne, mint a narancsban.
  • 9-szer több béta-karotin, mint a spenótban.
  • Megnöveli az energia szintet 8-10 órára.
  • Fokozza a mentális éberséget.
  • Növeli a nyugodtságot és csökkenti a stresszt
  • 30-40% növeli a metabolikus szintet (BMR) rendszeres fogyasztása esetén elősegíti a fogyást.
  • Öregedés gátló hatását az extra magas antioxidáns tartamának köszönheti
  • Csökkenti a vérnyomást és az LDL azaz „rossz” koleszterin szintet
  • Stabilizálja a vércukor szintet
  • Erőteljes anibiotikus és vírusellenes hatással bír így erősíti az immunrendszert is
  • Erős vértisztító és méregtelenítő, valamint lúgosít is így a többi zöld teával ellentétben nem csinál gyomorsavat.
  • Vízhajtó hatású.

A japán matcha zöld teából alapvetően kétféle stílusú tea készíthető.

Az édes, úgynevezett Usucha híg tea készítéséhez általában két chashaku - bambusz teás kanál) tea és 1 dl víz jár. A vízzel megtisztított és előmelegítettchawanba helyezzük a teát, majd körülbelül 80 fokos vízzel felöntjük. Ezt a bambuszkeverővel krémesre, habosra keverjük, nagyon ügyelve arra, hogy a tea felülete minél homogénebb simább habú legyen, nagy halszem buborékok nélkül.

A japán matcha zöld tea másik változata, az inkább krémes Koicha  sűrű tea. Ennek elkészítése már nagyobb gyakorlatot igényel. Koichához 4-5 adagolókanál teát, és általában fél dl vizet használunk. A teaport kevés vízzel, lassú mozdulatokkal krémesre keverjük, ezután még egy kis vízzel felöntve tovább keverjük.

Green tea matcha latte

Kókusz Matcha Latte

Hozzávalók:

1 teáskanál Matcha por 
¾ csésze kókusztej 
Opcionális: 1 teáskanál méz

Elkészítése:

Óvatosan melegítsük meg a tejet. Ne hagyjuk forrni.

A Matcha-t  és a 1/3 csésze meleg tejet habosítsd fel erősen addig, amíg a por feloldódik és habos ital válik belőle. Add hozzá a mézet, ha édesen szereted.

A maradék tejet is verjük habosra, majd óvatosan öntsük a tetejére. 

Élvezzétek!

Te ki fogod próbálni? 

hirdetés

Forrás:wikipedia, integrativenutrition.com

oszd meg

Értékelés:
(2 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 13300 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!