Hülyít a pénz!

Az anyagi gondoktól csökken az intelligencia is

hirdetés

Szakemberek kimutatták, hogy a pénztárcánk mérete nem csupán a nyaralásunk helyszínére vagy a kocsink méretére van befolyással, hanem az intelligenciánkra is. Az anyagi gondokon való gyötrődés annyira igénybe veszi az alacsony jövedelműek agyát, hogy intelligenciaszintjük ennek hatására akár 13 ponttal is lecsökkenhet.

penzproblemaA fentiekből következik, hogy a szűkös körülmények között élők hajlamosabbak rossz döntéseket hozni az anyagiak terén is, például túl nagy adóságot vesznek a nyakukba, ami ezután – ördögi körként – tovább rontja pénzügyi helyzetüket.

 

penzproblema4Megnyugtató hír azonban, hogy a szakemberek azt tapasztalták, miután anyagilag helyrerázódik valaki, intelligenciaszintje is gyorsan visszaáll a régi szintre. Sendhil Mullainathan, a Harvard Egyetem közgazdásza hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy a szegényebb emberek egyszersmind butábbak is, hanem arról, hogy ugyanaz az ember, rosszabb anyagi körülmények között intellektuálisan is rosszabbul teljesít, mint akkor, amikor nincsenek pénzügyi gondjai.

penzproblema2

hirdetés

Azt is félrevezető lenne leszűrni a fentiek alapján, hogy a szegénység hatására bárki elbutulna, sokkal inkább úgy kell ezt elképzelni, hogy a nyomasztó pénzügyi gondok oly mértékben foglalják le az illető kapacitását, hogy másra már nem tud kellő erővel összepontosítani, hasonlóan egy számítógéphez, amely, ha túl sok dolgot végeztetünk vele egyszerre, lelassul. A Science című lapban közzétett tanulmány során amerikai és brit szakemberek 400 személyt választottak ki egy bevásárlóközpontban, akikkel elvégeztettek egy intelligenciatesztet, majd jövedelmük alapján besorolták őket a szegény vagy a gazdag csoportba. A kísérlet megkezdése előtt a résztvevők felét megkérték, hogy gondolják végig, hogyan oldanák meg, ha hirtelen az autójukon egy nagyjából 350.000 forintos javítást kellene elvégeztetniük. A cél az volt, hogy a résztvevők saját anyagi helyzetükre koncentráljanak. Az eredmények azt mutatták, hogy a rosszabb anyagi helyzetűek sokkal rosszabbul teljesítettek az IQ-teszten akkor, ha előtte az anyagi helyzetükön kellett töprengeniük, míg a jómódúaknál nem volt ilyen eltérés.


Ugyanakkor azok, akiknek a teszt előtt nem kellett anyagi kérdéseken rágódniuk, jövedelmüktől függetlenül hasonlóan teljesítettek az intelligencia-megmérettetésen.

penzproblema3Egy másik kísérlet során a szakemberek Indiába látogattak, ahol a nádcukor ültetvényeken dolgozók bérük nagy részét évente egyszer kapták meg. Köztük is azt tapasztalták, hogy a kifizetést követő hónap során jelentősen jobban teljesítettek az intelligencia-felmérésen, mint az azt megelőző hónapban, amikor a tartalékaik már fogytán voltak.

hirdetés

Forrás:newsee

oszd meg

Értékelés:
(0 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 7880 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!