Teszt, amit minden 40 feletti túlsúlyos férfinak el kéne végeznie

Nem csak azok a számok a veszélyesek, amit a mérleg mutat: 40 felett 

hirdetés

a túlsúlyos vagy elhízott embereknek szinte kötelező lenne a vércukorszint-mérés, szól a U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF, Amerikai Népegészségügyi Prevenciós Szervezet) legújabb ajánlása. Ez az az orvos-szakértőkből álló testülettől legújabb ajánlása, aki rendszeresen tesz javaslatokat a népegészségügyi szűrésekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban.

A normálistól eltérő vércukorszint azt mutatja, hogy a szervezet nem elfogadható mértékben bontja le és használja fel a cukrot, ami probléma 2. típusú diabéteszhez vezethet, mondja Mike Pignone, M.D., a University of North Carolina-Chapel Hill szakembere, a USPSTF tagja. Az eltérő vércukorszint még nem egyenlő a betegséggel, de már előjele lehet annak. Mindez ellenőrizhető e három teszt egyikével: hemoglobin A1C, éhgyomri plazma glükóz vagy glükóz terhelés teszt.


Ha ezek egyikén rossz eredményt érsz el, az már probléma: 5.7 és 6.5 százalék a hemoglobin A1C teszten, 100 és 125 mg/dL közötti érték az éhgyomri plazma glükóz vizsgálaton vagy 140 és 199 mg/dL közötti eredmény a terheléses glükóz teszten.

Ez a változás a USPSTF 2008 ajánlását érinti, ami csak a magas vérnyomással rendelkezőket irányította volna szűrésre. Ma már, hogy az extra súlyúak, a 25 vagy azon felüli BMI index- szel rendelkezőket is azonnali vizsgálatra küldené, hiszen mindezek emelik a vércukorproblémák kialakulásának esélyét, ahogy a szívproblémákét is – még azoknál is akik jelenleg tünetmentesek.

“A Task Force szerint a normálistól eltérő vércukorértékek csökkenhetők intenzív életmódbeli változtatásokkal,” mondja Dr. Pignone. Más szavakkal, időben – még a tünetek megjelenése előtti –diagnosztizálással még kontrollálható válik a vércukorszint. S ezzel elejét vesszük olyan komplikációk kialakulásának, mint az idegkárosodás, a vakság vagy a veseelégtelenség. Érdemes kikérni a szakértő tanácsát, pontosan milyen táplálkozási, életmódbeli változásokat kell alkalmaznunk.


Megjegyzés: a vizsgálat akkor is ajánlott, ha még nem vagy 40 és normál a súlyod. Bizonyos faji és etnikai csoportoknál (afroamerikaiak, indiánok, ázsiai, spanyol, latin, hawai stb.) nagyobb a kockázat.

oszd meg

Értékelés:
(0 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 4014 alkalommal
Tovább a kategóriában: Lélegezz könnyen! »

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!