A szex okosít?!

Elképesztő eredményeket hozott a szexuális kapcsolatban élők vizsgálata.

A kutatók friss szerelmi kapcsolatban lévőkön végeztek vérvizsgálatokat, amelyből kiderült, hogy esetükben az átlagosnál jóval aktívabb az idegsejtek termelődése - ez pedig rendkívül fontosak az általános jó egészségügyi állapot és a mentális éberség megőrzésének szempontjából. A tudósok három különböző embercsoporton végeztek vérteszteket: friss szerelmeseken, régóta kapcsolatban élőkön és egyedülállókon. Az olasz Pavia Egyetem tudósainak vizsgálatai szerint a másik két csoport tagjaihoz képest az első csoportba tartozók esetében sokkal aktívabb volt az idegsejtek termelődése, ami azonban az idő előrehaladtával sajnos visszaáll eredeti állapotára - ebből is látszik, hogy az első fellángolás a legfontosabb. "Az idegsejtek egészségének szempontjából a friss szerelmesek sokkal jobban teljesítettek, mint a régóta kapcsolatban élők és az egyedülállók" - írják a tudósok. Az eredmények szerint tehát a gyakori szexuális együttlétek nemcsak a stresszt csökkentik, de okosabbá is tesznek. Madonna például - aki soha nem titkolta, mennyire szereti a szexet - 140-es intelligenciahányadossal büszkélkedhet, ami már a zsenihez közeli szintnek felel meg.

szex okosit3

A kutatási eredményeket egy másik, a patkányok mentális egészségét vizsgáló amerikai kísérletsorozat is megerősítette. A Princeton Egyetemen végzett kísérletek során a tudósok két csoportra osztották a hím patkányokat: az egyik csoportban lévő hímek csak kéthetente egyszer élhettek szexuális életet, a többieknek azonban a hét minden napján szexelniük kellett. A kísérlet végére a szexuálisan aktívabb patkányok szervezetében nemcsak, hogy több idegsejt termelődött, de a stresszhormon-szintjük is jelentősen csökkent. A tudósok úgy gondolják, minél aktívabb valakinek a nemi élete, annál több idegsejtet termel. A PLoS One című tudományos szaklapban publikált állatkísérletek eredményei szerint a szex stimulálja az agysejtek termelődését a hippocampusban, ami a memóriáért és a tanulási folyamatokért felelős agyi terület.

szex okosit2

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a stressz és a depresszió összezsugoríthatja a hippocampust, de a szex úgy tűnik erre is megoldást jelent. A szex emellett segíthet megelőzni az agysejtek pusztulását is. "Vannak bizonyítékaink, amelyek arra utalnak, hogy a szexuálisan aktív idősek esetében kisebb lehet a demencia kialakulási esélye" - nyilatkozta Dr. Ghosh. "Ez azért van, mert a szex fokozza az agy vérellátását, ami javítja a szervezet oxigén-szintjét. " "A mágneses rezonancia vizsgálatok kimutatták, hogy orgazmus közben az agyban lévő idegsejtek sokkal aktívabbak és sokkal több oxigént használnak fel" - nyilatkozta Barry Komisaruk, a Rutgers Egyetem pszichológus professzora. "Úgy tűnik, hogy minél aktívabbak az idegsejtek, annál több oxigént vesznek fel a vérből - tehát több oxigéndús vér jut az agyba, ami fontos tápanyagokkal látja el a különböző régiókat." Az agysejtek működésének serkentésén kívül Dr. Ghosh szerint a szex élesebbé is teszi a nők elméjét. Ez főleg a szexhormonoknak, különösen a tesztoszteronnak köszönhető, ami segít javítani a koncentrációt és a reakcióidőt. "Az oxitocin-szint körülbelül 500-szorosára nő szex közben - ez pedig nemcsak a relaxálásban, de az elalvásban is segíthet" - magyarázta Tracey Cox, a Lovehoney.co.uk című erotikus online bolt kapcsolati szakértője. "Felméréseink szerint azok a férfiak, akiknek hetente legalább háromszor van orgazmusuk, sokkal tovább élnek, mint azok, akik hetente csak egyszer, vagy egyszer sem elégülnek ki."

Forrás:newsee.hu

oszd meg

Értékelés:
(3 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 29874 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!