Egészségügyi okok, amiért érdemes összebújva aludnod a pároddal

Bátran bújj össze a pároddal, ugyanis ez komoly egészségügyi előnyökkel jár!

Legközelebb, ha a párod az együttalvás előtt kifogásokkal hozakodna elő: melege van, szüksége van némi személyes térre, így nem érzi úgy, hogy teljesen el tudna lazulni, hozakodj elő az alábbi tudományos bizonyítékokkal.

A kutatások ugyanis igazolták, hogy az együttalvás komoly egészségügyi előnyökkel járhat, talán ezek meggyőzik a párodat, hogy érdemes összebújni elalvás előtt. 

egyuttalvas1. ok: Boldogsághormonokhoz juthatsz

Az összebújás (ahogy az intim együttlét is) oxitocint, azaz boldogsághormont szabadít fel az agyadban, így növelve az általános komfortérzetet és kiegyensúlyozottságot. Az ölelkezések során endorfin is felszabadulhat, ugyanaz a kémiai anyag, ami egy kiadós edzés után, vagy a csokievés során termelődik, amitől remekül érzed magad. 


2. ok: Növeli a nemi vágyat

Az ölelkezés legnyilvánvalóbb előnye, hogy fizikailag közel kerülsz a partneredhez. Az összebújás így vezethet szexuális együttléthez, és kellemes, közös pihenéssel eltöltött időhöz, ezen kívül pedig ad egy kémiai pluszt is. Ilyenkor ugyanis a szervezetünk dopamint termel, egy olyan serkentő hormont, ami növeli a nemi vágyat. A tanulmányok kimutatták, hogy a szex egészségvédő hatása sem elhanyagolható: növeli ugyanis az állóképességet és a mentális egyensúlyhoz is nagyban hozzájárul. 

egyuttalvas2

3. ok: Csökkenti a stresszt és a vérnyomást

A fizikai kontaktus segíthet a stressz csökkentésében. Az ölelkezés, a csókolózás által nő a szervezetünkben az oxitocin szintje, ami "megkötő" hormonként ismert: hozzájárul ugyanis a vérnyomás csökkentéséhez, ezáltal redukálja a szívbetegségek kockázatát, de segít mérsékelni a stresszt és a szorongást is. 

egyuttalvas44. ok: Összeköt a gyerekekkel és a pároddal

Az ölelkezés az egyik legevidensebb jele az érzelmi kötődésnek. Az oxitocin egy olyan neuropeptid, ami szorosan kapcsolódik a szüléshez és a szoptatáshoz, és egy friss tanulmány kimutatta, hogy fontos biológiai szerepe van az anyuka és a kisbaba közötti kötődés kialakulásában. A kutatások kimutatták, hogy azok a nők, akiket a szüleik nem öleltek meg, nagyobb valószínűséggel nehezebben mutatják ki az érzelmeiket a gyermekük (és a partnerük) felé is, ez pedig mentális nehézségeket okozhat.

Forrás:wellnesscafe.hu

oszd meg

Értékelés:
(4 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 28815 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!