Titánból készült sportkocsi

Vulcano Titanium, az utcai vadászgép.

hirdetés

A titán ritka és drága: repülőgépekben, versenyautókban és űrhajókban alkalmazzák, elsősorban kis tömege, az acéléhoz hasonló szilárdsága és korrózióállósága miatt. Manapság azonban divat lett az alkalmazása, például méregdrága órák házának alapanyagaként alkalmazzák szívesen. Autókarosszériát viszont nemigen készítettek belőle, mivel sajtolni, hidegen alakítani meglehetősen nehéz.

vulcano titanium 8

Az olasz Icona már 2013-ban hallatott magáról, amikor a Sanghaji Autószalonon bemutatta 950 lóerős hibrid sportautóját, a Vulcano-t. Ez azonban nem volt elég, hogy a nevét mindenki megjegyezze, így az idei Pebble Beach Concours d’Elegance-ra egy igazi különlegességgel készült. Megalkotta a világ első titán karosszériás autóját, a Vulcano Titaniumot.

vulcano titanium 6

hirdetés

A Vulcano Titanium méltó szellemi örököse a ihletet adó Lockheed SR-71 “Blackbird”-nek az amerikaiak nagy hatótávolságú, a hangsebesség 3 szorosánál is gyorsabb felderítő repülőgépének, melynek törzsét a nagy sebesség miatt teljes egészében titánból építettek meg.

Az Icona szuperautója rendhagyó módon szintén titán és szénszál felhasználásával készült, a külső karosszérialemezeket egytől-egyig a ritka és drága fémből alakították ki. A kocsi építése kézi munkával zajlott a nagy múltú olasz Cecomp cégnél, s mintegy 1000 munkaórát vett igénybe.

vulcano titanium 3Lombardi és Cavagnero munkájának az eredményeképpen pedig a Vulcano szépséges karosszériája alatt egy igazi szörnyeteg lapul. Az autó a több mint 1000 lóerős erőforrásának köszönhetően 2.8 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 60 mérföld/órás (96 km/h) sebességre, míg álló helyzetből a 120 mérföld/óra (192 km/h) eléréséhez is mindössze 8.8 másodpercre van szüksége, miközben a végsebessége eléri a 220 mérföld/órát (354 km/h).

Az autó dinamikájánál csak az ára durvább: a titánkarosszériás modellért 2,5 millió eurót, azaz olyan 776 millió forintot kell kifizetni, ami persze ÁFA és regisztrációs adó nélkül értendő. Cserébe olyan autót birtokolhat a majdani tulajdonos, amilyenből összesen három épül, és ha nem törik össze, a karosszériájának nemigen árthat az időjárás.

vulcano titanium

 

vulcano titanium

 

vulcano titanium

 

vulcano titanium

 

vulcano titanium

hirdetés

vulcano titanium

 

vulcano titanium

 

vulcano titanium

 

vulcano titanium

 

vulcano titanium

hirdetés

oszd meg

Értékelés:
(1 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 9274 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!