Elefántürülékből készül a világ legdrágább kávéja

Egy csésze több mint 10 ezer forintba kerül belőle.

hirdetés

A világ legdrágább kávéja címét egészen eddig egy indonéz specialitás, a Kopi Luwak nevű kávé birtokolta: a kávéból 100 gramm körülbelül 80 dollárba került. Különleges ízét egy Indonéziában honos cibetmacskafélének, a maláji pálmasodrónak köszönheti. A finomítás az állat gyomornedvei segítségével zajlik. Az első helyett átvette viszont a Black Ivory névre keresztelt ital, amiből egy csésze több mint 10 ezer forintba kerül.

Black Ivory 1Állati segítségre van szükség a trónbitorló Black Ivory elkészítéséhez is. A csészénként 50 dollárba kerülő ital ízén thai elefántok bélrendszere dolgozik. Az ormányosokkal etetik meg, akik az így enyhén megemésztett kávészemeket ürítik ki magukból a bélsárral együtt. A szakemberek úgy vélik a kávé keserű íze annak köszönhető, hogy az elefánt gyomorenzimei lebontják a kávé fehérjéit.

Black Ivory 2

hirdetés

Az Anantara Resorts két Maldív-szigeteki szállodájában kapható italhoz való kávéból mindössze 50 kilogramm áll rendelkezésre, ugyanis az thai elefántok bélrendszere lassan dolgozik. Nem csoda, hogy a különleges eljárás miatt évente csupán néhány kilogramm készül belőle.

Black Ivory 3

A felhasznált thai arabica típusú kávészemeket 1500 méteres magasságban lévő ültetvényekről takarítják be, az ezután gondosan válogatott termést elefántok kapják meg, majd a „finomításon” átesett kávészemeket kézzel összegyűjtik, ismét válogatják, és a napon megszárítják.

Black Ivory 4Egy kilogramm pörkölt kávéhoz mintegy 10 ezer szemet kell így összegyűjteni, rendszerezni, és kiválogatni. A kész kávé állítólag tejcsokoládés, diós, földes jegyeket hordoz fűszeres és bogyós gyümölcsös árnyalatokkal. A főzés egyébként szintén különleges (és régi) eljárás, amelyet még a XIX. század közepén osztrák szomszédunknál fejlesztettek ki.

Black Ivory 5

hirdetés

Forrás:newsee.hu

oszd meg

Értékelés:
(0 szavazat)
Kövess minket a facebookon is!
aferfi.hu facebook
Megjelent: 13665 alkalommal

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!